torsdag 1. oktober 2015

Rosa måned


Oktober er rosa måned - med fokus på brystkreft.

For noen år siden hørte jeg at de vanlige deodorantene inneholder et stoff, aluminium, som noen mener kan være uheldig med tanke på brystkreft. 

Jeg tror jeg var ca12 år da jeg og de andre jentene i venninnegjengen begynte å bruke deodorant.
Husker det var vanlig med deodoranter blant annet fra en serie som het Date(link).

Det var stas å kunne bruke slik "parfyme". 
Et slags tegn på at man begynte å bli voksen... 

Alle de ulike deodorantene jeg i de neste 28 årene brukte, var mer og mindre effektive og stoppa svetten under armene. 
De var antiperspiranter, parfymerte og fulle av alle slags uheldige stoffer.
Det vet jeg nå.

Etter at jeg fikk barn nummer tre utvikla jeg en voldsom allergi mot en hel masse. Jeg som aldri hadde vært allergisk mot noe, reagerte plutselig veldig på gresspollen, bjørkepollen og melk. 
Det samme med parfyme. 
Jeg kan få astma-symptomer dersom jeg lukter sterk parfyme.

Dette gjør at jeg har måttet bli mye mer bevisst hva jeg tar på huden min, og parfymerte kremer har jeg helt slutta med. Deodorantene er helst uten parfyme eller svakt luktende. 

Etter at jeg gikk over til deodoranter uten aluminium, har jeg tenkt en del på at det sikkert ikke er heldig å stoppe svetten slik som jeg gjorde før. 
Det er jo en naturlig prosess - at kroppen skiller ut svette for å regulere kroppens temperatur.

Her er noen av deodorantene jeg og de andre i familien har uten aluminium: 


Fra venstre oppe: Denne fikk sønnen min anbefalt. Jeg jeg har ikke selv prøvd den, men han er fornøyd. Vi kjøpte den på Colorline båten, og de selges nok på vanlige parfymerier.

Høyre oppe. Dette er krystall deodoranter: Den til venstre fungerer som en vanlig roll-on. Den til høyre er en ren krystall som jeg først må ta vanlig vann på og så smøre under armen. Begge disse fungere greit når jeg ikke stresser mye. Kjøpt på Iherb, men de selges nok hos en del helsekostbutikker. 

Venstre nede: Disse er kremdeodoranter som jeg er veldig fornøyd med. Mine favoritter. Disse har jeg kjøpt hos helsekostbutikken her jeg bor. 
Bruker den til venstre når jeg skal noe helt spesielt, for denne lukter svakt lavendel. 
Den til høyre er hverdagsfavoritten - uten lukt. 

Høyre nede: En grei deodorant som også er kjøpt på parfymeri: 
Den lukter litt som myggmiddel - litt sitronaktig. Denne kjøpte jeg før jeg fant kremdeodoranten som nå er favoritten min.

Ingen av disse stopper svetten. 
Jeg blir fuktig på genserne under armene, og jeg har rett og slett endra måten jeg kler meg på jobb der jeg helst skal se nogenlunde "normal" ut. 
Går jeg med langerma t-skjorter i bomull, så må jeg gjerne ha en litt løstsittende bluse over så den våte flekken ikke blir synlig.  

Hjemme bryr jeg meg ikke om jeg får våt flekk på genseren under armen, og i tillegg stresser jeg ikke like mye hjemme :)Min favoritt: 
Schmidts parfymefri kremdeodorant. 

Jeg har gjennomført en egenkontroll av brystene.
Se hvordan her. 

Har du husket det? 
Fort gjort og de minuttene kan gjøre at du oppdager en klump før det vil være for seint...
Lykke til...

3 kommentarer:

 1. Viktige tema du tek opp her! Det siste først: eg er så "gammal" at eg blir kalla inn til mammografi annankvart år og var til slik kontroll i vår. Veldig betryggande. Det med deodorant har eg ikkje tenkt så mykje på men burde sikkert vere meir bevisst. Med heftige heitetokter kan det nok bli eit problem...... Eg reagerer på akkurat samme måte som du når det gjeld parfyme så der er det nesten ingenting eg kan bruke. Men problemet er alle andre som gjer det. I dei verste anfalla høyrest det ut som eg har eit kruppanfall. Har hatt det slik i ca. 15 år. Alle mine kollegaer har måtte lært seg at dei ikkje kunne ha på seg parfyme når dei skulle jobbe i lag med meg :) Ønsker deg ei fin helg! Her er veret temmelig ruskete så det blir nok ei innehelg. Klem.

  SvarSlett
 2. Hos meg går det greit med parfyme i normale doser. Men dyrebutikker og duftlys må jeg holde meg unna. Kjenner at det knyter seg i halsen. Jeg dropper ofte deo om jeg er hjemme, men ellers bruker jeg deo. Greit å lære litt nytt. :-) Koselig at du er innom og titter på bloggen min.

  SvarSlett
 3. Ja, det er skræmmende at tænke på, hvordan vi siden teenageårene har FORGIFTET os selv bare for at dufte godt...og ved du hvad, selvom jeg var med på bølgen som yngre, så kan jeg faktisk slet ikke fordrage den der over-parfumethed og stærke (ofte dyre!) dufte...det er simpelthen for meget! Jeg bliver helt chokeret over mig selv, når jeg tænker over, hvordan jeg har fyldt min krop med den slags i så mange år... !! Hvor er det bare synd, at du nu døjer med allergi! Øv.

  Selv svæger jeg til denne deo fra Lush: https://www.lush.co.uk/products/aromaco - jeg opdagede den i sommer. Efter at jeg blev sygemeldt med stress for lidt over et år siden, har jeg virkelig haft ekstrem sved. Et af de fysiske symptomer. Og intet har kunne få bugt med det - indtil jeg opdagede denne! FANTASTIK - og utrolig drøj i brug! Den er nok ikke noget for dig, da der er parfume i den (mener jeg), men mine primære kriterier er faktisk: ikke testet på dyr - og mindst mulig emballage. Her er der ingen emballage eller test på dyr ;-) Og den virker på mig. Utroligt.

  Brystkræft er en grim størrelse. Vi fik det meget tæt på livet i april i år....et nært familiemedlem blev ramt. Det var hårdt. Vedkommende blev opereret rask, men der er fortsat en (sikker permanent) frygt for, at den slags rammer igen... Vi er dog taknemmelig for, at det ikke havde spredt sig og kunne 'klares' med operation og efterfølgende strålebehandling. Vi må huske at tjekke os selv og minde hinanden om det, som du gør :-) Kram til dig.

  SvarSlett