torsdag 29. september 2011

Middfri dyne?Den lille jenta mi vokser superfort og trenger større dyne. Tilfeldigvis kom jeg over denne dyna i ei rotekurv med ting som skulle selges til halv pris.
Jeg spurte damen i butikken hva KAPOK var for noe, men det kunne hun ikke svare på. 
Siden det stod så mye flott på lappen, ble jeg ganske imponert og bestemte meg straks for å kjøpe dyna.  
Vel hjemme fant jeg frem dataen og googlet produsenten nleep.dk. Da fant jeg ut dette :

ØKOLOGISK NATURFYLD
Kapok er naturfiber af frøhår fra kapoktræet, Ceiba pentandra. Fibrene er 1-3 cm lange, glatte og glinsende og er derfor vanskelige at spinde. Man har dog opfundet en metode i nyere tid, hvor man blander Kapok fibre med bomulds fibre ( 30% / 70%), dette giver en meget blød og lækker tekstil, som er mere varme isolerende end ren bomuldstekstil.
Kapok anvendes ofte i tidligere tid som stoppemateriale i madrasser, puder og tøjdyr. Det anvendes desuden i redningsbælter, idet det kun vanskeligt fugtes og sammenpresset kan bære sin vægt 30-40 gange.
Kapoktræet vokser vildt i Asiens, Østafrikas og Sydamerikas regnskove. Træerne kan blive op til 70 m. og bære mere end 3000 frøkapsler. Når træet afblomstrer og frøene skal føres bort, er det kapokkens lette fibre som sørger for spredning af frøene.
LETTERE END BOMULD
Med en massefylde på 0.35 g/m3 er kapok den letteste naturfiber i verden. De superlette fibre gør kapokken usædvanlig lækker og silkeagtig at føle på, deraf navnet "Silkebomuldstræet".
Kapok anses i mange lande som et helligt træ. Mayaerne kalder kapoktræet for "verdenstræet". Derfor fik træet også lov til, at blive stående ved rydninger i de tropiske regnskove.
Kapokfibre er helt hvide eller svagt gyldne. De er meget elastiske og ca. 6 gange lettere end bomuld.

Hvorfor vælge dyner og puder med kapok?   Kapok er 100 % økologisk uden tilsætningsstoffer eller brug af kemikalier under forarbejdningen. 
  Kapok er meget isolerende, består af 80% luft. Det reflekterer kroppens varme på en behagelig og naturlig måde, uden at du kommer til at svede.Har du problem med svedeture om natten, er kapokdynen det helt rigtige valg. Vores tests viser, at børn beholder dynen på i langt højere grad end dyner med andet fyld. 
  Kapok er temperaturregulerende. Samme dyne kan bruges både sommer, vinter, ude og inde. 
  Støvmider og bakterier kan ikke leve i kapok, er derfor et meget allergi-venligt materiale.· 
  Kapok suger ikke fugt. Dyner, puder og madrasser med kapok vil derfor altid føles tørre, bløde og * varme. 
  Kapok består af meget fine, selvrensende, hule fibre, som har en lang holdbarhed. Kapokprodukter kan derfor gå i arv. 
  Du kan med fordel bruge en kapokdyne som legetæppe på et fodkoldt gulv. Kapokken vil altid holde dit barn varmt. 
  Betegnelserne bæreevne og silketæthed, bruges som vejledning for isoleringsevnen i dyner og puder. I kapokdyner er de enkelte kassetter fyldt optimalt og giver den bedste temperaturregulerende effekt - din garanti for en rolig og behagelig nattesøvn.· 
  Kapoktræer vokser i Asiens og Sydamerikas regnskove. Kapok kan høstes år efter år, uden at træerne fældes. Når du vælger et produkt med kapok støtter du bæredygtig produktion og er med til at bevare regnskoven.


    Kult! Her lover de jo fantastiske ting, og kanskje er jeg lettlurt, men slike dyner kunne jeg gjerne hatt til resten av familien. Får se neste gang jeg skal til Danmark.
    Nå må jeg finne frem litt stoff og sy dynetrekk!
     :-) 

    6 kommentarer:

    1. wow, dette høres jo helt fantastisk ut!
     og spesielt det med at den alltid vil føles tørr!

     godt kjøp :)

     SvarSlett
    2. Så utolig smart! :)

     Ble helt fasinert jeg...

     SvarSlett
    3. Så smart!! Takk for tips. Og god natt til jenta di;)

     SvarSlett
    4. Oi, det var litt av en liste! Henger meg mest opp i at den er middfri, det høres utrolig, tja, hva skal man si, rent ut! Man ser jo ikke disse middene, men jeg kan ofte se de for meg i hodet mitt likevel.... Tusen takk for tips!
     God helg til deg:)

     SvarSlett
    5. Har lige fundet dette gamle indlæg - hvor morsomt! Vi har PRÆCIST samme baby- og juniordyne til Bettefisen :-) Great minds think alike! Da jeg først opdagede kapok-konceptet blev jeg også helt vild - overvejer stadig om vi forældre ikke også skal have kapok-dyner!

     SvarSlett
     Svar
     1. Ja, jeg ser vi liker mye av det samme :) Jeg kunne også godt kjøpt en slik dyne i voksen størrelse til meg selv, for den har vært super til minien :)

      Slett