onsdag 17. august 2011

Min kjære Tjorven dukke.

Da jeg var lita jente på 1970-tallet, så var Tjorvendukkene veldig vanlige blant venninnene mine. Mødrene sydde og strikket tøy til dem, og vi småjentene lekte masse med dem.  Nå i voksen alder er jeg bare blitt enda mer begeistret for min Tjorven dukke. Den hadde et ansikt med tonnevis av sjarm og personlighet, kom med ulik farge på håret og var helt passelig tjukk. Den lignet på slik ei frisk og sunn lita jente kunne se ut - fint ideal for jentene. 
Det går fremdeles an å kjøpe Tjorvendukke, men denne er av en eller annen merkelig grunn plutselig blitt smålubben. Se her. De gamle Tjorvenklærne passer ikke. Skjønner ikke helt grunnen til at de endret på kroppsfasongen, for den gamle versjonen var jo ikke for slank. 
Fotoet  i dag viser min kjære Tjorvendukke med nysydde klær. Jeg har begynt på en ny garderobe som om noen år kan bli en superkoselig julegave å gi til mi lille tulle.  Jeg gleder meg :-)

6 kommentarer:

 1. ÅÅÅ, så gøy å se disse igjen, husker det var noe som het Amanda dukker også. de var så søte.

  SvarSlett
 2. De er supersøte! =) Tror kanskje grunnen til at de nyere Tjorven dukkene er kraftigere er tvserien som gikk på 80-90 tallet?! Jeg som er født i `80 tenker ihvertfall på Tjorven som lubben

  SvarSlett
 3. Tjorvenfilmen kom allerede i 1964, omtrent samtidig med at Tjorvendukkene kom på det norske markedet. Den gangen da trodde vi at dukken skulle forestille Tjorven på Saltkråkan, men dukken lignet jo slett ikke på den lubne småjenta i filmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble produsert Tjorvendukker alt på 60-tallet. Denne dukker ble kjøpt på siste halvdel av 70-tallet. Vi tenkte aldri at Tjorvendukken skulle være lik Tjorven i filmen. Det var jo bare to med samme navn :) Tjorven er en Ratti dukke som er produsert i Italia.

   Slett
 4. Sannsynligvis var den norske importøren av Rattidukken inspirert av Tjorvenfilmen da han satte navn på dukken. Den samme dukken har andre navn i andre land, så det er nok ikke produsenten som har satt navn på dukkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt mulig.
   Jeg har noen andre Rattidukker fra Danmark som jeg har planer om å vise på bloggen etter hvert :)

   Slett