torsdag 14. august 2014

Kjemisk cocktail


Matpakke hver dag er jo del av den norske skolehverdagen. 

Jeg synes på mange måter det er helt greit, for da har jeg i større grad kontroll over hva barna spiser enn om de skulle fått mat laga på skolen. 

Selv om norsk skolemat sikkert ikke hadde blitt som Jamie Olivers skrekkeksempler fra de britiske og amerikanske skolene, så er det nok mange som hadde fått servert mat som mange foreldre ikke hadde vært fornøyde med. 

Jeg vil i dette innlegget slå et slag for å tenke litt miljøvennlig (og helsevennlig) med tanke på matboksene barna bruker. 

Man trodde lenge at plast var inaktiv, men plutselig for bare en ti års tid siden oppdaga forskere at noen plasttyper inneholder komponenter/stoffer (ett av dem: Bisfenol A) med samme virkning som det kvinnelige kjønnshormonet. Forsøk på gravide rotter viste for eksempel at rottene som fikk dette stoffet tilført, fikk unormal cellevekst. Les her om dette stoffet.

Bisfenol A mistenkes for å være hormonforstyrrende og kreftfremkallende også hos mennesker. Det er ikke lengre tillatt i tåteflasker av plast og smokker, men vi har ikke noe forbud i andre plastprodukter. Nå er riktignok mange produsenter av matbokser i plast klar over dette, og de merker boksene med "PBA-fri", men jeg slår nå et slag for matbokser i rustfritt stål. 

De varer mest sannsynlig livet ut, og de blir egentlig bare finere og finere med årene. 

Både barna og jeg har slike bokser. 
En liten type har jeg kjøpt i butikken Clas Ohlson. De andre har jeg funnet i ulike nettbutikker. Søk på "staniless steel lunch box" så dukker de opp.

Det gjelder også å kunne se forskjell på rustfritt stål og aluminuium. Mange blander disse to metallene og tror at alt metall er bra. 

Jeg vil ikke anbefale de svært populære matboksene til for eksempel Blafre og Ugly Childrens i aluminium siden aluminium er svært kraftkrevende å produsere, i tillegg til at metallet ikke holder seg fint lenge. Det er tynnere og får raskt "bulker".
Mange av disse matboksene har dessuten maling/lakkbilder på utsiden som raskt blir stygge, og mange skifter unødvendig ofte ny matboks da.

God skole- og jobbstart til deg som er inne og leser og kanskje må administrere noen matbokser fremover :) 


3 kommentarer:

 1. Tak for vigtig information! Jeg vil nu gå på jagt efter madkasser i rustfrit stål.

  SvarSlett
 2. Ja, øko-soulmate - du har HELT ret, og det er SÅ godt, at du deler denne vigtige information med omverdenen!
  Hubby og jeg har ofte talt om, hvor interessant det er, at det KUN er i Frankrig, at den slags 'farlig' plastemballage etc. rent faktisk er helt ulovlig...HELT OG ALDELES ULOVLIG! Ikke bare fx i legetøj til børn under 3 år (som lovgivningen foreskriver her i Danmark). Hvorfor mon det KUN er franskmændene, der ERKENDER den potentielle og beviste fare ved disse produkter? Jeg har naturligvis min anelse om, at det har med penge og fortjeneste at gøre i andre lande. Det handler jo altid om penge fremfor sundhed og bæredygtighed...trist!

  Vi har selv nogle 'sunde' plastbokse og -flakser - og jeg skriver bevidst sunde i anførselstegn, for vi har nemlig talt meget om, at vi ikke tror på, at plast ER HELT SIKKERT uanset hvad de skriver på deres salgsmateriale.... Vi har kigget på de samme metalbokse i rustfri stål, som du anbefaler her. Måske vi bør gå fra tanke til handling!

  De plastprodukter vi har er henholdsvis danske Økodunken (vil gerne støtte dansk arbejdskraft) og Sistema - de er fra New Zealand. Jeg har dog lidt problemer med, at jeg er med til at forurene så meget med tanke på den lange eksport fra New Zealand til Danmark.... Der er så mange aspekter af grøn tænkning, man må tage i betragtning! Disse Sistema bokse har 'No lead' skrevet på sig - jeg tænker bare, SHIT! Er der ligefrem BLY i al anden plastemballage...Det er skræmmende og vi har så lidt kontrol!

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså, det var jo ikke min mening at lyde helt paranoid - men jeg mener faktisk, at selvom vi bor i en forholdsvis god del af verden og som udgangspunkt kan 'stole' på vort system, velfærdsstaten og regeringen, ja, så har vi altså alligevel rigtig lidt kontrol....

   Slett