lørdag 10. mai 2014

Fairtrade


Vi har vært 8 timer i Dyreparken i Kristiansand i dag og kost oss helt maksimalt! 

Å være nær digre dyr som tigere, løver, ulver, gauper, elg for å nevne noen få, er utrolig tøft. 
Jeg liker det like godt som barna :) 

Masse frisk luft, fine opplevelser og god mat. 
Været viste seg fra sin beste side og holdt akkurat til parken stengte.

Ekstra glad ble jeg da jeg så at all kaffe de solgte i Dyreparken, var Fairtrade kaffe og det pleier det alltid å være.

Supert å se i dag som er verdens Fairtrade dag.

Jeg har i det siste blitt mer opptatt av at vi kan alle gjøre etiske valg når vi handler mat ved for eksempel å velge produkter som er merka med Fairtrade merket, i stedet for de vi kanskje er vant til å kjøpe.

Gammel vane er vond å vende?


Handler vi Fairtrade merka varer vet vi at:

  -Plantasjene der råvarene dyrkes, overholder nasjonale lover om minstestandarder for blant annet lønnsforhold, organisasjonsrett, legehjelp, boliger, arbeidsmiljø og menneskerettigheter.


- -Barnearbeid finner ikke sted.

- -Handelen foregår mest mulig direkte mellom produsent og importør. Dermed får produsenten en større del av kjøpesummen.

-Produksjonen foregår også mest mulig miljøvennlig – flere av produktene er økologisk merka. Økologiske Fairtrade bananer inneholder for eksempel ikke rester etter sprøytemiddel slik som andre bananer ofte gjør.


I norske butikker er flere ulike typer kaffe, noen ulike typer te, kakaopulver, flere ulike typer sjokolade, tørka ananas, tørka mango, tørka banan, vanlige bananer, diverse krydder som kanel, pepper og kardemomme, hvitt sukker, brunt sukker, sukkerbiter, Ben og Jerry´s iskrem og roser merka med Fairtrade merket.

Jeg håper mange bytter ut de vanlige varene de pleier å handle, med Fairtrade merka varer. 
Tid for litt bedre samvittighet?

Nå sitter hele familien og ser på Eurovision Song Contest her, men det skal nok holde hardt om vi alle skal holde oss våkne til det hele er over. All den friske luften fra dagen gjør seg nok gjeldende lenge før det:) 

8 kommentarer:

 1. Høyrest ut som de har hatt ein super dag i dyreparken:) Frisk luft og omgang med dyr er supert for både store og små. Her vart det ein fjelltur i dag men eg måtte heilt ned i kjellaren for å kome meg til topps. Dagsforma var ikkje på topp nei....
  Eg må berre innrømme at eg er slikt eit vanedyr når det gjeld kaffi at eg kjem aldri til bytte til noko anna enn det eg brukar, desverre, men kan prøve å bli flinkare på andre ting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror mange er slike vanedyr, men det er jo fint å kjøpe f.eks. Fairtrade sukker og kakao da :)

   Slett
 2. Godt indlæg IGEN fra dig ;-) Du kan sikkert allerede regne det ud, men vi har naturligvis et stort sortiment af Fair Trade her i hytten! ;-) Dog har hubby og jeg for nylig talt om, at vi faktisk både KAN og BØR gøre endnu mere på det punkt...det koster mere, men jeg mener, at vi bor i en del af verden, hvor vi har råd til det. Vi - her i familien i alle fald - er så privilegerede, at vi har råd til at købe den slags og gerne vil prioritere det. Det er jo et valg.

  Heldigvis er Fair Trade produkterne ofte (dog ikke altid) også økologiske - win win!

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert å høre, Lilly. Ja, jeg regnet nesten med at vi to var enige om dette også :)

   Slett
  2. HA HA HA :-) Great minds think alike, som man siger!

   Slett
 3. Så deilig med tur i dyreparken, hedlige dere som ikke bor så langt unna den:)

  Fairtrade ja, prøver å kjøpe det der det er mulig. Føles alltid litt ekstra godt.

  Og så mange søte små punger du har laget i det siste:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig flott å ha såpass kort vei til en slik flott Dyrepark :) Jeg kan tenke meg at du som har bodd i England har møtt på Fairtrade merket ganske ofte der. Britene er visst gode til å handle Fairtrade varer :)

   Slett
 4. Takk for en viktig påminnelse!

  SvarSlett