onsdag 29. januar 2014

Levende lys
Når jeg titter ut av vinduet, så ligger snøen til halvveis på noen av vinduene. Det er skikkelig ruskeværet som herjer her, og av og til føler jeg trangen til å tenne et levende lys.

I Norge er vi storforbrukere av lys når vi skal kose oss. Norges innbyggere brenner faktisk mest lys av alle i Europa i forhold til innbyggertall.(link)

Jeg hadde en gang en kjærest fra USA, og han påpekte at her til lands bruker vi levende lys så ofte at det ikke blir "spesielt" lengre. 
Kanskje noe i det?

Telys brukes veldig ofte, men tenker vi på at telyset står i en liten form av aluminium? 
Aluminium er kraftkrevende å produsere. 

Noen lys er laga av parafin og ikke stearin. Parafin er laga av olje, og vi ønsker jo å kutte ned på bruken av olje.
I tillegg fant jeg for noen år siden ut at å ha tente stearinlys inne, forurenser lufta en god del.

Jeg er blitt mye flinkere til å bare tenne levende lys av og til. 


Jeg har for første gang kjøpt Svanemerka lys som jeg kan kose meg med, fremdeles en sjelden gang… 
:) 

6 kommentarer:

 1. Skal si dere har mye snø nå! Her er det igrunn lite, men nok for min del :)
  Jeg tenner som regel lys i helgene, når vi koser oss litt ekstra. Ellers glemmer jeg det rett og slett!
  Er nok ikke fullt så miljøbevisst som du er! Men mange skoleklasser samler jo nå inn telysformer, så kanskje de unge blir flinkere enn oss voksne til å tenke gjenbruk og miljø :) Nattaklem :)

  SvarSlett
 2. Ja, det er lurt med innsamling av telysformene. Vi får håpe at barna blir mer miljøbevisste enn vi er. Jeg har absolutt ikke vært flink før, men skal nå prøve å bli flinkere :)

  SvarSlett
 3. Voldsomt så mykje snø dokke har! Og her finst ingenting,her er så tørt at det er forbud mot tenning av bål! Snakk om forskjellar - vanligvis er det vel omvendt? Det er ikkje meg i mot i allefall:)
  Har ikkje tenkt så mykje på at det forurensar med stearinlys....eg er nok ein syndar i så måte. No er det helst om hausten og fram til jul eg brenn mest då, og telys brukar eg ein del av. Brukar mykje dei med plastformer men veit ikkje om det er så mykje bedre.... Du er flink som er så miljøbevisst!

  SvarSlett
 4. Hvor kjøper du svanemerkede lys? :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse kjøpte jeg på Indiska, men jeg ser at Åhlens, ICA, Rimi og Coop i følge Grønn hverdag også selger slike.
   :)

   Slett
 5. Spændende og meget relevant indlæg :-) Jeg fandt også ud af, at det forurener indeklimaet MEGET for nogle år siden. Brugte ellers ofte stearinlys førhen (og røgelse), men det gør jeg aldrig mere - bortset fra når det er jul. Er nok blevet endnu mere bevidst om indeklimaet, nu hvor jeg er blevet mor, og det store ansvar jeg har overfor et andet lille menneske i tillæg til ansvaret for mig selv :-)
  Tænker på at prøve lys af bivoks...har du prøvet dem?

  SvarSlett